foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
_____________________________

Simptomi bolesti: Na obolelim voćnim sadnicama uočava se pojava guka - tumora na korenovom vratu i korenu, dok se na vinovoj vozi tumori i guke  prvenstveno javljaju na izbojcima - lukovima, a slabije na korenu i korenovom vratu Tumori su u početku mekani i svetlo smedje nijanse, a kasnije odrvene, potamne i postaju hrapavi.                       

Ciklus razvoja: Bakterija živi u zemlji, a infekciju ostvaruje preko ozleda na korenu i korenovom vratu. Ozlede su posledica oštećenja od insekta ili prilikom sprovodjenja agrotehničkih mera. Bakterija se prenosi sadnim materijalom, česticama zemljišta, priborom za orezivanje,vodom za navodnjavanje, insektima i dr.

Agrobacterium tumefaciens 02

Štetnost: Ovi tumori remete funkciju korena, poremećen je protok vode i mineralnih materija iz zemlje. Zaražene sadnice se suše ili zaostaju u porastu u odnosu na zdrave.

Suzbijanje: Hemijskim sredstvima ovaj patogen se ne može suzbiti. Jedina mera suzbijanja  jeste dugogodišnji plodored. Ukoliko se utvrdi pojava raka korena na tom mestu  nije poželjno nastaviti sa proizvodnjom sadnog materijala. Obolele sadnice  treba iščupati i obavezno spaliti.

Pretraži tekstove...

RizVN Login