foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
_____________________________

Ovo je priča o virusima koje su parazitske ose uspele da iskoriste kao hemijsko oružje !

Ose koriste viruse kako bi zarazili tela gusenica ali sa dobrim ciljem. Virus u telu gusenice proizvodi nove gene i ubacuje ih u genome gusenice kako bi štitio telo gusenice od ostalih virusa. Priroda je ovaj put nadmašila sebe !

Brakonidi su vrsta osa koja je razvila ovu vrstu mutiranja virusa a poznata je i kao osa parazit. Ženke ležu jaja u još žive gusenice dok njihove larve dok rastu jedu to isto meso.

Još 1967. godine, naučnici su primetili da pored jaja, ose još nešto ubacuju u gusenice. Trebalo im je još jedan decenija da bi uspeli da shvate šta je to, a virusi koje su tada otkrili nazvali su brakovirusi. Svaka pod vrsta brakonidih pčela ima različite viruse, a smatra se da postoji 17.000 pod vrsta brakonidih pčela !

Svaki od ovih virusa ima samo jedan zadatak a to je da oslabi imunitet gusenice i usmeri njen metabolizam kako bi bolje odgovarao osama koje se nalaze u njoj. Bez pomoći virusa, jaja bi uništio imunitet njihovog domaćina.

Virus je svakako neophodan za ove ose, ali i za gusenice ! Za razliku od drugih virusa, brakovirusi ne mogu da se umnožavaju i njih proizvode samo jajnici ose. Trenutak kada se nađu u telu gusenice, njihov životni ciklus se završava, pa ih neki i ne nazivaju virusima. Smatraju ih sekretom iz tela ose koji jednostavno pomaže prilikom razvijanja mladih osa iz jaja.

Zbog nedostatka gena koji je zadužen za razvoj proteinskih omotnica koje daju formu i strukturu, brakovirusi ne mogu da se nezavisno umnožavaju. Oni nisu samo saveznici ose, već deo njenog tela !

Samatra se da je brakovirus uspeo da uđe u genom ose pre 100 miliona godina, kada je virus zarazio osu, ušao u njene gene i gene gusenice i time stvorio partnerstvo koje je od tada postalo kobno po gusenice !

Pretraži tekstove...

RizVN Login