Simptomi bolesti: Na lišću šljive uoćavaju se prstenaste i poluprstenaste pege sa središtem svetlozelene boje. Pege mogu biti pojedinačne ili u većem broju. Oboleli plodovi opadaju pre fiziološke zrelosti. Plodovi su deformisani, manjih dimenzija lakši od zdravih, sa svetlim pegama i prstenovima. Deo mezokarpa dobija tamniju boju, javljaju se kapljice smole koje se dozrevanjem uvećavaju i mogu izići na površinu pokožice ploda. Na breskvi dolazi do pojave mozaika lista i prosvetljensti nerava, oni zaostaju u porastu i pojavljuje se kovrdžavost lista. Na plodu simptomi se manifestuju samo na pokožici. Simptomi se najbolje uočavaju u proleće kada se list potpuno razvije. Tokom leta simptomi mogu biti maskirani, manje jasni, a s jeseni gube svoju karakterističnu osobinu. Virus šarke šljive se prenosi sadnim materijalom i vektorima, lisnim vašima.
Suzbijanje: Virusi se ne mogu suzbijati hemijskim preparatima, zbog toga su preventivne mere veoma značajne, a one podrazumevaju:
- Fitosanitarnu kontrolu prilikom uvoza sadnog materijala (karantin),
- Proizvodnju bezvirusnog sadnog materijala,
- Izbor povoljne lokacije za gajenje koštičavog voća, sa povoljnim agroekološkim uslovima, uz obaveznu prostornu izolaciju,
- Gajenje vrsta koje nisu domaćini virusu šarke šljive – jabučaste voćne vrste, koje mogu predstavljati zaštitni pojas od vektora i moguće infekcije,
- Gajenje otpornih i tolerantinih sorti koštičavog voća,
- Primenu insekticida u cilju suzbijanja biljnih vaši (fam.Aphidae) – vektora virusa šarke šljive,