foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
_____________________________

Svi smo videli ogromne, dugačke police prepune raznih brandova sokova, koji se takmiče čije će pakovanje biti ‘što prirodnije’ sa velikim natpisima 100% prirodno i sa velikim prelepim slikama voća, neizostavni spisak vitamina i naravno reč: sveže.

A zašto im i ne bi verovali. Sokovi nisu kobasice, ako praviš sok od jabuke, iscediš jabuku – i dobiješ sok… Ipak… imamo razloga da budemo skeptični, jer svi ti sveži sokovi mogu biti stari i po godinu dana.

Da li ste se ikada zapitali zbog čega 100% prirodni, sveže iscijeđeni sokovi – bez additiva, kako piše na njima mogu biti tako različitih ukusa?

Proces pravljenja soka stvarno počinje ceđenjem voća… nažalost, tu se svi ‘normalni’ delovi procesa završavaju. Isceđeni sok se odmah prosleđuje u ogromne rezervoare iz kojih se uklanja kiseonik – što omogućuje tečnosti da stoji i godinu dana bez kvarenja. Na taj način kompanije mogu isporučiti sokove tokom cele godine, bez obzira da li je sezona voća ili ne.

U procesu uklanjanja kiseonika iz rezervoara, gubi se ukus soka. Sada imate prepune rezervoare tečnosti koja ima ukus papira… Zbog toga postoje posebne hemikalije koje se zovu ‘paketi ukusa’ i koje uglavnom proizvode one iste kompanije koje proizvode i parfeme. Ove hemikalije se dodaju u tečnost koja ima ukus papira – i eto ga: vaš 100% prirodni sok je serviran.

Zbog velikog broja ‘rupa u zakonu’, većina kompanija se uopšte ne zamara s idejom da napiše stvarni sastav soka.

Takođe, ako pogledate sastav “prirodnih” sokova, većina njih ima jednaku količinu šećera. Problem je u tome što to nije običan šećer već visoko fruktozni kukurzni sirup čije dejstvo na ljudski organizam nije ni malo zdravo.

Kompanije reklamiraju ovakve sokove kao tečnosti bez šećera, ali to je delimično tačno. Ono što bi bil tačno napisati je “Sokovi u koje nije dodat šećer”.

Pretraži tekstove...

RizVN Login