U v o d
Godina 2014. se karakteriše obilnim i ujednačenim padavinama za vreme vegetacije, što je izazvalo masovnu pojavu plamenjača na krompiru i paradajzu Plamenjača je prepolovila prinos paradajza u poljskim uslovima gajenja. U Jablaničkom okrugu već u maju bilo je preoravanja polja ranih sorata krompira, Riviera. Slično je bilo i u susednoj Hrvatskoj na osetljivim sortama krompira posebno Riviera iako se kasnje sade (Šubić, M. 2014). U Vojvodini, da bi se održala proizvodnja krompira tretiralo se i do 7 puta u 2013. godini na zalivnim sistemima, a do 13 puta u 2014. godini. Stručne službe su preporučivale registrovane preparate sa različitim razmakom izmedju tretiranja i postizala se zaštita krompira ograničenog uspeha. Da bi sagledali uzroke šteta na krompiru razvićem plamenjače, napravili smo analizu vremenskih uslova, izvora inokuluma Ph.infestans, osetljivosti sorata, osobina sredstava za zaštitu bilja koji su korišćeni, dali nove mere suzbijanja plamenjače krompira što ćemo izneti u ovom radu.
Osnovne osobine plamenjače krompira i paradajza (Ph. infestans)
Razlika izmedju plamenjača i mikoza
Plamenjaču krompira i paradajza izaziva obligatni parazit Ph..infestans. spada u carstvo Chromista i klasu Oomycetes gde su svrstana u 4 reda: Peronosporales, Pythiales, Saprolegniales i Sclerosporales (Hawkswort i dr.1995,, Ivanović M., Ivanović, D. 2001).
U ranijim a neki i sada u literaturnim podacima prouzrokovači bolesti plamenjača (Oomycetes) su označane kao gljive. Medjutim, Oomycetes su sa gljivama slične morfološki, fiziološki i biohemijski ali se filogenetski razlikuju pa prouzrokovače plamenjače nazivaju i „lažne gljive“, Ivanović, Ivanović Dragica, 2001. Nelson 2008. Plamenječe se od mikoza razlikuju u:
a)Brzini razvića. Plamenjače se znatno brže razvijaju, destruktivnije su i po pravilu prave štete većih razmera od mikoza. Poznato je da je u Irskoj plamenjača uništila krompir i izazvala glad i seobe Iraca, zatim glad u Nemačkoj za vreme drugog svetskog rata i td. U povoljnim uslovima na osetljivim sortama paradajza i krompira latentni period od infekcije do sporulacije je svega nekoliko dana. Zbog brzine delovanja, plamenjače su ograničavajući faktor organske proizvodnje krompira i paradajza u poljskim uslovima kada je vlažno vreme. Brzina razvića plamenjača zahteva brzinu delovanja preparata koji se koriste u zaštiti povrća. Da bi naglasili razliku izmedju gljiva i plamenjača, preparate koji se koriste za suzbijanje plamenjača označili smo kao hromistacidi.
b) U sastavu ćelijskog zida. Oomycetes imaju glukon i celulozu, a gljive imaju hitin i sterole. Celuloza koju sintetišu plamenjače, atraktivna je za neke nekrofitne gljive kao što su B.cinerea , Fusarium proliferatum itd. Tako, F.proliferatum se koristi kao biološki agens u suzbijanju P.viticola na vinovoj lozi jer se ne razvija na celulozi vinove loze.
c) Upokretljivosti. Gljive nisu pokretne, a zoospore Oomyceta plivaju pa im je potrebna VODA. Kod prognoziranja pojave plamenjača, mora se voditi računa o vlažnosti koja je potrebna za klijanje sporangija i vode koja je potrebna za plivanje zoospora.
d) Plamenjače imaju spektrin-like protein koji je sastavljen od 450 amino kiselina. Spektrin like protein reguliše kontrakcije flagela zoospora odnosno sprečavaju plivanje time i ostvarivanje infekcija. Ovaj protein imaju i neke gljive ali je drugačije rasporedjen i ima druge funkcije.